Sådan har vi altid gjort

13 feb 2018 | Biltorvet.dk

Biløkonomers analyser af deres bilhuse viser, at de fleste bilforretninger er godt med, når det handler om websider og sociale medier. De bruges til at skabe opmærksomhed og kundetilgang. Men der er mange svagheder.

 

Mads Sjørslev Christensen fra Kia Import Danmark er en af 15 studerende fra biløkonomuddannelsen, som på et besøg på IT-virksomheden Biltorvet A/S fik kigget sin egen virksomhed digitalt efter i sømmene. I hans optik mangler hans virksomhed et dedikeret digitalt team, som kan koordinere en samlet indsats.

Mads Sjoerslev Christensen
Mads Sjørslev Christensen fra Kia Import Danmark mener, at digitaliseringen kan gøre ondt i starten, men det bliver lækkert med tiden.

Simon Madsen fra Due Andersen Biler peger på, at der er for meget af sådan har vi altid gjort i mange små bilhuse. Der eksisterer også en frygt for at være frontløber, da det jo altid giver en risiko for fejlinvesteringer, fortæller han. Omvendt kan han godt forstå, at det måske er svært at udnytte stordriftsfordele for den lille forhandler – kan det fx svare sig med SEO-optimering, spørger han ud i lokalet. SEO-optimering (Search Engine Optimizing) handler om, at man optimerer salgsannoncer og websider, så de dukker op i søgeresultater på Google.

Hvad foregår der?
Jakob Aaløse fra RAF Motors peger på, at det også kan virke uoverskueligt, hvad der foregår og hvad der skal til, for at følge med udviklingen.

Derudover kommer det frem, at man på en del af de unges arbejdspladser arbejder i mange forskellige programmer.

En studerende fortæller, at det kan være sin sag at få det til at spille med over 50 websites at holde styr på. Det er nok mest en importørudfordring, men at have mange forskellige programmer at arbejde i, er der mange omkring bordet der kender til. Her lover de unge studerende at nævne programmet AutoDesktop for ledelsen i bilhusene. Bilsalgsprogrammet udmærker sig ved at danne bro til andre aktører og programmer, så bilforretningen kun behøver ét program at arbejde i.

Der er også en tilhørende app, hvor man kan lave køresedler digitalt og samtidig indsamle samtykker i forhold til at overholde den nye Persondataforordning, kendt under forkortelsen GDPR – et område der ikke før nu har fanget de unges interesse. Rundt om bordet er det dog enighed om, at det er et område som skal tages dybt seriøst.

Vi har ikke styr på det

Det er er ikke noget, vi har styr på hos os. Men det skal vi, ellers må vi ikke kontakte kunderne, siger en.

”Og det skal man kunne, for det er alt andet lige nemmere at kontakte en kunde, man har i forvejen, end at hente en helt ny,” nævner Peter Larsen, COO på Biltorvet A/S og ridser fremtidens udfordringer op.

”Der er ikke ret mange som ved, hvor mange reklamemillioner der skal til for at få x-antal prøvekørsler – man fægter i blinde. Hvem har råd til det i længden,” spørger han og fortsætter.

”Det gælder om at forvandle truslerne til muligheder. Hvem er hurtigst? Det er jo ingen af os, som længere bestiller rejsen eller en flybillet hos rejsebureauet. Vi er på nettet. Men hos bilforhandleren forventer vi, at folk ringer ind til service. Det bliver jeres mission at give denne rejse fart på og dermed sikre, at der er en forretning om fem år. Det bliver en spændende opgave for jer, og jeg kan love at Biltorvet nok skal generere de værktøjer, I har brug for,” slutter Peter Larsen.

 

Digitalisering udfordrer gamle vaner.

 

FAKTABOKS:

En flok unge biløkonomer har i forbindelse med et besøg på Biltorvet A/S set på deres egne bilhuses styrker og svagheder, samt trusler og muligheder, når det handler om digitalisering.

 

Styrker:

 • God beliggenhed og god lokal forankring
 • Stærke på web og sociale medier

 

Svagheder:

 • Mangler digitalt team
 • Arbejde i mange forskellige programmer giver fejl
 • Ældre sælgere er sene til at tage digitalisering til sig
 • Manglende data på kunder: Hvor kommer de fra, hvor meget giver en annonce i avisen eller en kampagne på tv?
 • Registrering af kunder, fx ved prøvekørsler fejler for ofte

 

Trussel:

 • Den nye persondatalov – må vi skrive ud? Sværere at få og bruge data på kunder
 • Motivation hos sælgere, manglende kompetencer
 • Frygt for at være frontløber og lave fejl
 • Konkurrenter overhaler indenom
 • Ændringer i registreringsafgift – tynger især bilforhandlere med dårlig økonomi

 

Muligheder:

 • Ny teknologi giver nye muligheder
 • Forbrugernes evige søgen efter bekvemmelighed
 • Fastholde kunderne længere tid på egne websites
 • Kunderne er digitale – så det er bare om at fange dem derude

 

Jakob Aaloese

Jacob Aaløse fra RAF Motors peger på at det for mange virksomheder kan virke uoverskueligt hvad der skal til, for at følge med den digitale udvikling.

Simon Madsen

Simon Madsen fra Due Andersen Biler syntes, at der er for meget sådan har vi altid gjort i mange små bilhuse. Der eksisterer også en frygt for at være frontløber, oplever han.